European Energy Efficiency Directive
Of ook wel afgekort de EED. De EED geldt voor grote bedrijven die meer dan 250 werknemers in dienst hebben (250FTE), 50 miljoen euro omzet hebben of 42 miljoen aan balanstotaal.
Wat houdt de EED in?
Bedrijven die aan bovenstaande criteria voldoen hun gehele energiehuishouding en energiestromen in detail in kaart moeten brengen. Dit wordt de EED rapportage genoemd. De EED rapportage is een systematische, vierjaarlijkse aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik en de besparingsmogelijkheden van een onderneming. Een verplichting die voorkomt uit de EED richtlijnen. Het doel ervan is om bedrijven bewust te maken van hun energieverbruik én daarnaast inzicht te geven in de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. De energierapportage geeft een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen de onderneming. Daarnaast geeft de rapportage inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en laat deze gelijk zien welke effecten te verwachten zijn als de energiebesparende maatregelen worden toegepast. Het gaat hier onder andere om het energieverbruik van gebouwen, industriële processen en installaties.
Alle energiebesparende maatregelen die in vijf jaar worden terugverdiend moeten deze bedrijven doorvoeren.
Het doel van de EED is om in heel Europa meer dan 20% te gaan besparen op het totale energieverbruik.
Er zijn in Nederland helaas nog veel bedrijven die achter de feiten aan lopen. Het is verstandig voor deze bedrijven zich hier zo spoedig mogelijk in te gaan verdiepen gezien officieel de eerste EED rapportage al in 2015 ingediend had moeten worden.
De overheid is coulant geweest in deze overgang en in het uitdelen van boetes, maar hier is na tweede EED rapportage (EED 2.0) verandering in komen en zullen alle bedrijven die hier aan moeten voldoen om de 4 jaar een EED rapport moeten indienen.
Vanaf 1 januari 2020 controleert én handhaaft de overheid streng op het nakomen van de EED!
Buiten de EED heeft de Nederlandse wet betreffende energiebesparing voor bedrijven nog 3 andere verplichtingen namelijk:
- De Informatieplicht Energiebesparing (Link naar blog hierover)
- Het energielabel C voor kantoren (Link naar blog hierover)
- Wetgeving omtrent laadpalen
*Om meer te weten te komen over één van bovenstaande verplichtingen kunt u op de link klikken om naar het betreffende blog te gaan.
Verschil EED en Informatieplicht Energiebesparing
Beide regelingen gaan hand in hand en kunnen voor bedrijven die kwalificeren voor de EED ook gezamenlijk doorgevoerd worden. Het verschil met de EED rapportage en de Informatieplicht Energiebesparing is dat de EED rapportage aangeeft welke maatregelen m.b.t. energiebesparing er in een bedrijf genomen gaan worden en bij de Informatieplicht Energiebesparing gaat over het aangeven van de reeds genomen maatregelen.
Bent u als bedrijf verplicht om een EED rapportage in te dienen?
Als u een grote onderneming heeft zonder KMO-status volgens Europese criteria dient u een EED rapportage op te stellen. Hiervan is sprake als, zoals boven al beschreven, uw bedrijf 250 fte of meer heeft, inclusief deelnemingen in verbonden ondernemingen. Of als u als bedrijf meer dan € 50 miljoen aan jaaromzet heeft en een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen.
LED-Verlichting draagt bij aan de EED doelstellingen
Om te voldoen aan het opstellen van de vereiste EED rapportage is een investering in het vervangen van conventionele verlichting door energiebesparende LED-verlichting een zeer doelmatige maatregel. Bijkomen voordeel is dat een daadwerkelijke investering in energiebesparende LED-verlichting tevens kwalificeert als Energiebesparende Maatregel in het kader van de Nederlandse Informatieplicht Energiebesparing.
Wilt u meer weten wat uw bedrijf kan doen in het kader van de EED en de Informatieplicht Energiebesparing, neem dan hier contact met ons op. Wij kunnen u goed adviseren en helpen u graag verder!