5 vragen aan Herbert Hoppener, oprichter Yourlight
Vraag 1: Hoe ben je in de verlichtingsindustrie terecht gekomen?
Het ondernemersbloed zat er bij mij eigenlijk van jongs af aan al in. Na mijn studie bedrijfskundige in Rotterdam ben ik gaan werken als adviseur bij fusies en overnames voor met name familiebedrijven waardoor ik veel met ondernemers in aanraking kwam. Toen kwam er na ca. 10 jaar een kans voorbij om te participeren in een verlichtingsbedrijf. Prismalence uit Zweden had een gepatenteerde technologie waarmee ze in 2003 al enorme energiebesparingen konden realiseren. Ik heb toen Prismalence International BV opgericht dat als exclusief distributeur voor de Benelux tevens internationale marketing & sales voor Prismalence deed.
Vraag 2: Waarom ben je Yourlight gestart?
Na 15 jaar als Prismalence door het leven te zijn gegaan, werd duidelijk dat deze naam de lading niet meer dekte en we een nieuwe naam nodig hadden. Een reden is dat het productassortiment van Prismalence in de afgelopen jaren flink is versmald. De Zweden zijn zich zijn gaan focussen op high end verlichting voor havenkranen en -terreinen. Wij als Prismalence International hielden ons naast de maritieme sector ook veel bezig met industriële verlichting in de meer brede zin van het woord, waaronder ook fabriekshallen en dergelijke. Omdat in dit segment veel van onze klanten zitten en we hierin veel expertise hebben opgebouwd, zijn we steeds vaker de producten van derden gaan verkopen. Wij hebben al die jaren midden in de markt voor industriële verlichting gestaan, en de hectische dynamiek van de markt van heel nabij meegemaakt. Hierdoor hebben we heel zorgvuldig een groep van preferred suppliers kunnen selecteren. Dit zijn fabrikanten die net als wij klantgerichtheid, betrouwbaarheid en kwaliteit in hun DNA hebben. Als onderdeel van ons advies verkopen we nu hun verlichtingsoplossingen ook naast die van Prismalence. Onder een onafhankelijk naam past dat veel beter.
Echter, een belangrijkere reden is dat de klant is veranderd. Het hoofd technische dienst, die in 30 jaar tijd binnen het bedrijf naar die functie is gegroeid en enorm veel praktijkervaring heeft, wordt langzaam maar zeker opgevolgd door jonge mensen met bijvoorbeeld een HTS opleiding. Zij gaan anders dan hun voorgangers eerst op onderzoek uit op internet. Vanwege het enorme aanbod is het alleen voor deze nieuwe generatie niet zo makkelijk om door de bomen het bos te kunnen zien. En dan daarna ook nog eens het kaf van het koren te kunnen scheiden. Daarvoor zijn wij. Yourlight is hét kennisplatform op het gebied van industriële verlichting. Een rustpunt in een hectische zee van aanbieders. Waar klanten een betrouwbare en op maat toegesneden lichtoplossing tegen een scherpe prijs krijgen. Die we met ons montageteam ook nog eens installeren als het gewenst is. Een goede internet-naam is dan van belang, vandaar yourlight.com.
Vraag 3: Wat maakt jullie anders dan bijvoorbeeld een lampdirect.nl?
Yourlight levert complete verlichtingsoplossingen voor industriële toepassingen, inclusief installatie als de klant dat wil, waarbij het lichtadvies de kern van onze propositie is. Webshops als lampdirect, waarvoor ik overigens veel respect heb, hebben een ander business model. Zij richten zich met name op consumenten, terwijl wij ons louter op de B2B markt richten. Webshops zijn transactiegerichte websites die meer commodity-achtige producten vaak de volgende dag al leveren. De klant moet in hoge mate zichzelf informeren naar de specificatie en toepassingsgebieden van deze producten. Als de klant weet wat hij moet hebben, dan zijn webshops het ideale adres. Wij bieden de klant echter advies op maat.
Vraag 4: Wat staat er in de in de komende jaren in de industrie te gebeuren?
Ik ben ervan overtuigd dat de afstand tussen klant en producent steeds kleiner gaat worden. Nu bepalen machtige grote (multinationale) groothandels en installatiebedrijven vaak wat de eindgebruiker uiteindelijk krijgt en strijken zij in het tussenkanaal de hoogste marge op. Naast het feit dat de klant dan niet altijd het product krijgt wat het beste bij zijn behoefte past, betaalt hij er ook nog eens teveel voor. Dat gaat veranderen. Dit systeem heeft decennia lang goed gewerkt, omdat de markt niet doorzichtiger was. Nu door de globalisering en met name de enorme informatievoorziening op het internet, wordt de markt steeds transparanter. Yourlight wordt de plek waar klant en producent elkaar treffen en waar een transactie tot stand komt die naadloos aansluit bij zijn behoefte. En dat tegen een voor alle betrokken partijen faire en gerechtvaardigde prijs.
Vraag 5: Welk advies geef je jonge ondernemers mee die in deze branche willen starten?
Luister naar je hart én gebruik je hoofd en dan wel in die volgorde.