ISO 50001: Een nieuwe norm wat houdt dit in?
Er komen steeds meer bedrijven in de wereld waardoor de wereldwijde energieproductie verantwoordelijk voor 60% van de broeikasgasemissies. De nieuwe norm ISO 50001 biedt richtlijnen voor diverse organisaties om hun energieprestaties op systematische wijze te beheersen en vooral ook te verbeteren. De norm sluit aan op doelstellingen om opwarming van de aarde door broeikasgasemissies tegen te gaan. Bedrijven en organisaties kunnen zich onderscheiden van hun concurrenten door zich te certificeren voor deze norm. Daarnaast kunnen zij door het invoeren van een energie management systeem, energie en dus kosten besparen en bijdragen aan broeikasgasreductie.
ISO 50001 is een energie management standaard. De norm voorziet in een methode om energie efficiëntie te integreren in bestaande industriële en/of commerciële management systemen. Het ondersteund een organisatie een systematische benadering te volgen om een continuïteit te creëren in de verbetering van de energieprestaties. Hierin zit inbegrepen energie-efficiency, energiegebruik en -verbruik.
De vernieuwde nieuwe ISO norm specificeert eisen voor het inrichten, implementeren, onderhouden en verbeteren van een energiemanagementsysteem. Het specificeert eisen die van toepassing zijn op energiegebruik en -verbruik. Hierin zit inbegrepen meting, documentatie en rapportage. Maar ook ontwerp- en inkoopprocedures voor apparatuur, systemen en processen. Maar ook voor medewerkers die bijdragen aan de energieprestaties.
ISO 50001 is van toepassing op alle variabelen die invloed hebben op de energieprestaties en die gemonitord en beïnvloed kunnen worden door de organisatie.
De norm stelt geen specifieke eisen aan prestatiecriteria met betrekking tot energie.
De norm werd zodanig opgesteld dat deze onafhankelijk kan worden gebruikt. Daarnaast kan de norm worden afgestemd op of geïntegreerd in andere managementsystemen.
ISO 50001 is van toepassing op elke organisatie die ervoor wil zorgen dat zij voldoet aan het vastgelegde energiebeleid en die deze naleving aan anderen wil kunnen aantonen.
Samengevat is het dus zo dat de bedrijven en organisaties die ISO 50001 implementeren de manier waarop ze hun energie beheren, verbeteren.
Kenmerken ISO 50001
• Ontwikkeling basis van het energieverbruik
• Een kader voor de integratie van energie-efficiëntie in de praktijk
• Verbeterde meting, documentatie en rapportering en benchmarking van het energieverbruik
• Transparantie en communicatie over het energiebeheer
• Beter bewustzijn op het gebied van energiebeheer en energiegebruik
• Systematische evaluatie en planning van de toepassing van nieuwe energie-efficiënte technologieën
• Een kader voor de promotie van energie-efficiëntie in de toeleveringsketen
• Verminderen van de emissies zonder negatief effect op de activiteiten
• Blijvend verbeteren van de energie prestatie.
ISO 50001 sluit aan bij ISO 14001 en is ook te gebruiken in combinatie met ISO 9001.
LET OP:
De overgangsperiode voor bestaande certificaten is drie jaar. Dit betekent dat op 20 augustus 2021 alle certificaten moeten zijn omgezet naar ISO 50001:2018 om hun geldigheid te behouden. Na de transitieperiode verliezen de certificaten van de 2011-editie hun geldigheid.