Levensduur van ledverlichting
Een belangrijk voordeel van led is, naast energiebesparing, een langere levensduur t.o.v. conventionele verlichtingsbronnen zoals TL, gloei en halogeen.
Hieronder kunt u zien wat de levensduur in uren is bij 80% lichtopbrengst per type lamp:
Type lamp | Aantal uren |
Gloeilamp | 1000 |
Halogeenlamp | 2000 |
CFL | 12.000 |
TL | 20.000 |
Led | 50.000 |
Een ledlamp kan theoretisch ongeveer 50.000 branduren meegaan. Een ledlamp wordt nauwelijks warm en is tril- en schokbestendig. 50.000 uur komt neer op 5,7 jaar als het licht 24 uur per dag brandt; 7,6 jaar als het licht 18 uur per dag brandt en 11,4 jaar bij 12 uur per dag. De afspraak is de levensduur te meten vanaf het moment dat de lichtopbrengst met 30% is afgenomen, d.w.z. dat er nog 70% lichtopbrengst over is. Dit wordt vaak aangeduid als L70-levensduur en wordt gemeten in uren.
Bij het vergelijken van de lichtopbrengst van led en conventionele lichtbronnen kunnen leds in veel gevallen een lagere lichtopbrengst hebben. leds zijn echter gerichte lichtbronnen, de hele lichtopbrengst die wordt geproduceerd door een led is naar het werkoppervlak gericht. Conventionele lichtbronnen daarentegen stralen licht uit in alle richtingen. Het licht wordt vervolgens in een bepaalde richting gedwongen met behulp van optische systemen zoals reflectors en lenzen. De hoeveelheid lichtopbrengst van een ledlichtbron die op het beoogde werkoppervlak valt, is groter dan die van een conventionele lichtbron.
Waarom gaat een ledlamp langer mee?
Er zijn een aantal redenen waarom ledlampen langer mee gaan dan traditionele lampen. De warmte van een led is ook zeer gering. Hierdoor is de kans dat een led doorbrandt vrijwel nihil. Een LEDlamp is bovendien beter bestand tegen trillingen en eventuele schokken van buitenaf. De elektronica in de lamp is minder fragiel dan bij een gloeilamp bijvoorbeeld. Hierdoor gaat de led lamp weer een stuk langer mee. Daarnaast zijn specialistische ledlampen waarvan de behuizing stof- en waterdicht is, gemaakt om bestand te zijn tegen extreme omstandigheden.
Belangrijke factoren die van invloed zijn op de levensduur van led:
Omgevingstemperatuur
Een factor in het verlengen van de levensduur van LED verlichting is de temperatuur in de omgeving waar de LED verlichting wordt gebruikt. Normaal gesproken is is het zo dat hoe hoger de temperatuur is in de ruimte waar de verlichting zich bevindt, hoe lastiger het is om de elektronica af te laten koelen. Hierdoor slijt de elektronica sneller wat direct invloed heeft op de levensduur. Yourlight heeft een groot scala aan hittebestendige armaturen in het assortiment die een lange levensduur hebben tot wel 50.000 uur in maximale temperaturen van 90 graden Celsius.
Stroomverbruik
Hoe lager de stroom, hoe minder energie er wordt verbruikt en des te lager ook de warmteproductie. Een lagere stroom heeft dus een positief invloed op de levensduur van een ledlamp.
Vochtigheid
LED verlichting zelf is robuust, nagenoeg onbreekbaar en bestand tegen trillingen. Vocht daarentegen is een probleem voor de metalen delen, verbindingen en elektronische componenten van de led-module. Indien er sprake is van een vochtige omgeving is het belangrijk om voor een led-oplossing te kiezen die bestand is tegen dit soort invloeden. Dit wordt aangegeven door middel van IP-waardes.
Het aanbod in LED armaturen is in Nederland immens groot geworden. Het verschil in kwaliteit en dus in levensduur van de aanbieders verschilt enorm. Helaas wordt er te vaak gekozen voor de goedkoopste optie, er wordt vaak gedacht ‘Ik heb nu led dus ik bespaar en ben duurzaam bezig’. Maar is dit ook echt zo? Veel led producten beloven van alles maar de werkelijkheid is totaal anders.
Er zijn zoals hiervoor besproken verschillende aspecten waarop gelet moet worden. Zoals bijv. de Thermische warmtehuishouding van het product.
L en B-waarde:
Hieronder gaan we wat nader in op de L en B-waarde van led. Zoals elk ander elektronisch apparaat nemen ook ledchips na verloop van tijd geleidelijk af bij gebruik. Er is een standaard om de levensduur van ledchips te bepalen.
De standaard voor een kwalitatief goede LED heeft tenminste een L80B10 waarde.
Deze standaard bestaat dus uit twee delen en is ook in twee delen af te lezen. De waarden geven aan wat de lichtterugval van de ledchip is, iedere lichtbron geeft na verloop van tijd minder licht.
L80 B10:
L80: Het eerste getal, in dit geval 80, betekent dat minimaal 80% van de lichtopbrengst gehandhaafd blijft.
B10: Het tweede deel van de standaard, de B10, betekent dat minimaal 90% van de armaturen na een bepaald aantal branduren nog de 80% (L80) lichtopbrengst haalt.
Goed: Als we een LED armatuur hebben van 50.000 branduren L80 B10, dan wil dit zeggen dat de LED na 50.000 uur 90% van de LED chips een lichtopbrengst hebben van 80% ten opzichte van de oorspronkelijke lichtopbrengst.
Slecht: Als we een LED armatuur hebben van 30.000 branduren L70 B50, dan wil dit zeggen dat na 30.000 uur de helft van de ledchips nog een lichtopbrengst heeft van 70% ten opzichte van de oorspronkelijke lichtopbrengst.
Nog twee voorbeelden
Voorbeeld 1
Levensduur ledlamp: 40.000uur bij lumenterugval 30% voor max. 50% van de armaturen,
40.000uur L70/B50.
Voorbeeld 2
Levensduur ledlamp: 50.000uur bij lumenterugval 20% voor max. 10% van de armaturen, 50.000uur, L80/B10.
Meest voorkomende waarden zijn:
L: 70, 80 en 90
B: 50 en 10.
Let op:
Deze waarden worden bepaald uitgaande van een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius.
Alle LED producten van Yourlight hebben minstens de L80B10 waarde of hoger.