Voltage van verlichting
Voltage van lampen
Volt (het symbool van volt is de V) is de SI-eenheid voor elektrische potentiaal en de elektrische spanning. De eenheid volt is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta. Deze vond in 1800 de eerste chemische batterij, de zuil van Volta, uit.
Volt en lampen.
Bij een elektrische bron wordt de elektrische spanning bedoelt of kortweg de spanning als men het potentiaalverschil tussen beide polen bedoelt. Een benaming voor het potentiaalverschil is voltage.
12 volt lampen tot 230 volt lampen.
Met de definitie van volt wordt vaak, het potentiaalverschil over een geleider als een stroom van 1 ampère daarin een vermogen van 1 watt in warmte omzet, bedoelt. De eenheid is ook gelijk aan een joule per coulomb. In de grootte orde van volt liggen vele in het dagelijks gebruik voorkomende spanningen, zoals batterijspanning (1,5V, 3V, 12V), de krachtstroom (400V), en de netspanning zoals wij deze in Nederland kennen (230V).
12 volt LED verlichting.
Vrijwel elke lamp is direct aan te sluiten op 230V. Tegenwoordig is er meer keus dan de standaard lampen. Er zijn namelijk ook een grote hoeveelheid lampen aan te sluiten op slechts 1,5 t/m 12 volt zoals de verlichting voor fietsen, zaklampen veelal geleverd door batterijen. Bovendien is er redelijk veel 12 volt led verlichting beschikbaar. Een led lamp heeft immers maar weinig spanning nodig om een goede en hoge lichtopbrengst te creëren.
230 volt transformeren naar 12 volt lampen.
Zoals gezegd wordt er bij verlichting doorgaans 230volt gebruikt, echter is er een mogelijkheid om door middel van een driver of transformator dit te reduceren naar een lager voltage.